Hampaksjonen handler hovedsakelig om industriell og medisinsk Hamp/Cannabis, men temaet om ruspolitikk blir naturlig et tema i debatten. Dette er såklart grunnet at Marihuana(hasj) inneholder det psykoaktive stoffet THC (Tetrahydrocannabinol).

Før vi begynner er det viktig å statuere at industriell hamp og marihuana er to forskjellige grener av plantefamilien Cannabis. Industriell hamp er en høyre mer bambuslignende plante som inneholder veldig lite THC (under 0.3%), til tross for dette er også denne planten ulovlig å dyrke i norge. Marihuana er planten som vi hører mest om disse dager da dens innhold av THC er fra 5-15% vanligvis og gir en berusende effekt ved inntak. Marihuana er derfor plassert på narkotikalisten, hvor vi mener den ikke hører hjemme.

Rus er ikke noe nytt i den Norske kulturen, om du ikke var klar over det er Norge i Europatoppen på overdoser(1). Nå skal det sies at du skal jobbe veldig hardt for å overdose på Marihuana, som har til nå rapportert 0 dødsfall verden over. Overdosene vi snakker om her er som oftest alkohol, kokain, heroin, andre opiater og narkotiske stoffer.

“Ordet narkotika stammer fra det greske narkotikos, som betyr nummende. Det er ingen definisjon, siden mange narkotiske stoffer virker oppkvikkende eller gir hallusinasjoner. For øyeblikket står over 200 stoffer på den norske narkotikalisten. Hvilke stoffer som anses som skadelige og forbys har variert gjennom historien. I 1887 brukte en engelskmann gjennomsnittlig en mellomstor dose med morfin i uka. I 1880 hadde den amerikanske staten Iowa 3000 opiumsbutikker. I 1898 lanserte legemiddelfirmaet Bayer en stor reklamekampanje for “vidundermedisinen” heroin, og før 1903 innhold Coca Cola kokain. På norske apoteker ble cannabis solgt lovlig fram til 1965, som middel mot søvnløshet, nervøsitet, astma og diverse smerter.”(2)

Les mer om historisk bruk av Cannabis her.

Måten vi har “bekjempet” dette samfunnsproblemet på er å demonisere substansene og straffe brukerne med bøter, mulig fengselsstraff og en stigmatiserende kultur. En metode som bare har gjort problemet enda større, som ikke er så rart når vi ikke engang har forstått avhengighet(3).

Å henge ut og behandle de som sliter mest (rusavhengige) i samfunnet som kriminelle fordi de selvmedisinerer seg er total galskap. Det er ille nok at organisasjonene som driver folkeopplysning utgir feilinformasjon(4). Flere organisasjoner som fremmer en tryggere ruspolitikk løser nå opp i flokene og får frem sannheten(5). Når vi ser på studiene på avhengighet og tallene i Norge så forstår vi at lovverket og metoden kun har gjort ting verre.

Etterspørselen har bare økt og markedet går til kriminelle miljøer som ikke bryr seg om kvalitet eller helse. Politikken gjør småbrukere om til kriminelle og skaper en kultur med angst, utenforskap(6), ensomhet og frykt.

Det er tydelig at narkotikakrigen har feilet, og at vi må tenke nytt for å løse en utfordring som sitter dypt i de Norske hjem og kultur. Det blir da klart for oss at denne artikkelen ikke er dedikert for Cannabis alene, men for alle rusmidler.

Ifølge tabellen under presentert av David Nutt i The Lancet(7) er Alkohol det farligste rusmiddelet både for brukeren og andre. NRK – Folkeopplysningen har også tatt med disse tallene i en av sine episoder om Cannabis(8).

Vi må ta i betraktning at disse tallene kan avvike og endre seg om bruken av de andre substansene var høyere. Uansett om disse tallene stemmer 100% eller ikke er det viktigste metoden vi bruker for å minimere skade for brukeren og andre i samfunnet. Det er også mange andre faktorer som spiller inn for å ta en informert avgjørelse.

Det viktige spørsmålet er om god sannferdig informering, støtteordninger og omsorg vil gjøre en bedre jobb med å redusere skade både kortsiktig og langsiktig for brukeren og andre. For å svare på dette må vi forstå alle sider som spiller inn i utfordringen som samlet befolkning.

Hampaksjonen mener det er feil å plassere 200 forskjellige substanser både fra laboratorium og naturen som “narkotika” og at vi trenger å se nærmere på alle både i forhold til skader og medisinsk verdi. Vi vil også foreslå en bedre “kategorisering” og saklig samt vitenskapelig fremgangsmåte. Når vi undersøker vitenskapen rundt substansene som kommer i sin rene form fra naturen vil vi se at våre gamle holdninger og frykter er rett og slett feil.

Vi vil også anbefale at vi ikke benekter problemet vi har med avhengighet i samfunnet som ikke omhandler kun narkotika, men også lovlige substanser som alkohol, sukker og annet. Det er tid for oss å avslutte krigen mot naturen og begynner å adressere de underliggende årsakene til avhengighet og misbruk(3). Det er tid for oss å behandle dette som en helse- og omsorgs sak, ikke som kriminalitet.

Det er MYE forskning som tilsier at Cannabis (og andre substanser på narkotikalisten) kan ha mange medisinske fordeler(9). Det er tid for at vi ser på hva vitenskapen sier og ikke gamle politiske holdninger og finansielle agendaer som tjener på at forbudet vedvarer.

Om man skulle velge å satse på hamp som råvare og medisinsk bruk i Norge, behøver ikke dette ha noe med legalisering av “narkotika” å gjøre.

Uansett er det mange land som nå tar dette seriøst og endrer lovverket, samt mange i Norge som jobber for den samme saken(10).