Det er viktig å nevne tidlig at industriell hamp skal ikke forveksles med marihuana som inneholder det psykoaktive stoffet THC. Hamp inneholder under 0.7% THC og kan ikke klassifiseres som rusmiddel. Til tross for dette er planten fremdeles ikke lov å dyrke i Norge.

Hamp er en gammel plante som har blitt dyrket i årtusener. The Columbia History of the World (1996) sier at at veving av hampfibre begynte over 10.000 år siden! Karbon testing har antydet at bruken av vill hamp daterer så langt tilbake som 8000 B.C.

Industriell hamp var en gang en dominerende avling på det amerikanske landskapet. Denne hardføre og fornybare ressursen (en av de tidligste dyrkede plantene som er kjent, med røtter fra Neolittisk alder i Kina) ble raffinert for ulike industrielle anvendelser, inkludert papir, tekstiler og tau.

Over tid har bruken av industriell hamp utviklet seg til et enda større utvalg av produkter, inkludert helsekost, organisk kroppspleie, klær, byggematerialer, biodrivstoff, plastkompositter og mer (ifølge flere kilder kan mer enn 25.000 produkter fremstilles fra hamp).

I USA var de første hampplantingene i Jamestown, Virginia, hvor dyrking av hamp faktisk var obligatorisk. Fra da av ble hamp brukt i alt fra 1800-tallet skipsseil til deksler for pionervogner. Uavhengighetserklæringen ble utarbeidet på hamp-papir, og selv det fineste bibelpapir i dag er fortsatt hampbasert.

I begynnelsen av det 20. århundre ble hamp-avlet cellulose fremmet som et rimelig og fornybart råmateriale for plast; Henry Ford bygget selv en prototype bil fra bio-komposittmaterialer, ved hjelp av landbruksfibrer som hamp.

Etter det begynte ting å gå nedover. I 1937 skjedde passasjen av «Marihuana Tax Act», og til tross for den amerikanske regjeringens kampanje for «Hemp for Victory» under andre verdenskrig, fryktet de at industriell hamp er den samme som marihuana kombinert med målrettet trakassering av lovhåndhevende motløse bønder fra hampdyrking. Den siste avlingen ble dyrket i Wisconsin i 1958, og i 1970 ble loven om kontrollert stoff (CSA) formelt forbudt dyrking (selv om staten Hawaii er hjemsted for den første industrielle hamp avlingen som skal dyrkes siden passasjen av CSA).

Situasjonen i dag

Bærekraftig hampfrø, fiber og olje brukes fortsatt i råvarer av store selskaper, inkludert Ford Motors, Patagonia og The Body Shop, for å lage et bredt utvalg av produkter. Imidlertid er de fleste produsenter av hampprodukter tvunget til å importere hampfrø, olje og fiber fra produsenter i Canada, Europa og Kina, fordi det er  forbudt å dyrke denne bærekraftige planten.

I 2012 ble amerikanske hamp industrien verdsatt til anslagsvis 500 millioner dollar i årlig detaljhandel, og vokser for alle hamp produkter, ifølge “Hemp Industries Association”, en ideell handelsorganisasjon bestående av hundrevis av hamp virksomheter.

Ikke bare kan hamp brukes til et forbløffende antall produkter, dens netto miljøfordel er imponerende. Blant de mer fremtredende trekkene, vokser hamp i forskjellige klima og jordtyper, er naturlig motstandsdyktig mot de fleste skadedyrene, og vokser godt selv på veldig tett avstand slik at det kan unngå de fleste ugress. En naturlig erstatning for bomull og trefiber, som krever færre eller ingen kjemikalier ved dyrkning. Dens naturlige lysstyrke kan unngå behovet for å bruke klor og blekemiddel.

Hvorfor er denne planten ulovlig

Fordi det er feilaktig forvirret med marihuana, og mange politikere mener at ved legalisering av hamp vil de legalisere marihuana, noe som ikke er sant. Canada, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Spania, sammen med over tjue andre land, dyrker og behandler industriell hamp uten å påvirke håndhevelsen av marihuana lover. (Mer vanlige misforståelser om hamp og faktuelle tilbakekallelser.)

Faktisk er industriell hamp og marihuana forskjellige raser av Cannabis sativa; hamp har ingen verdi som rekreasjonsbruk. Egentlig vil røyking av store mengder hamp blomster produsere en betydelig hodepine, men ingen rus.

For å dykke videre i detaljene, i de fleste vestlige land, er industriell hamp skilt fra marihuana på grunnlag av THC, noe som gjør det mulig å dyrke industriell hamp til fiber og frø. Forskrifter i E.U. og Canada (31 land som for tiden dyrker industriell hamp), begrenser THC-nivåene i hamp blomster til henholdsvis 0,2 prosent og 0,3 prosent, og forhindrer forsøk på å kamuflere marihuana i hampfelt. Til sammenligning er THC-nivåene i marihuana-blomster generelt mellom 3 prosent og 15 prosent.

En hamp-vekkelse begynner å få fart hvor holdningene begynner å skifte i USA. I løpet av de siste tiårene har det vært en gjenoppblomstring av interesse for hamp av en variert, men stadig politisk innflytelsesrik og enhetlig gruppe bedrifter, bønder, ernæringseksperter, aktivister og grønne forbrukere.

Når vi overgår til en fremtid som omfatter mer bærekraftig landbrukspraksis, kan industriell hamp bidra til å lede veien. Med fokusert og vedvarende forskning og utvikling kan hamp gi dramatiske positive økologiske og økonomiske fordeler. For eksempel er fornybar, raskt voksende hamp en erstatning for mange uholdbare produkter som ikke-organisk bomull (som for tiden bruker mer enn 25 prosent av verdens insektmidler og mer enn 10 prosent av verdens plantevernmidler) og mange plastprodukter.

Fiber

Hampfibre er den sterkeste naturlige fiberen vi kjenner til i dag. Det kan ta 20 år for trær å bli modne for produksjon, mens hamp tar 70-90 dager før fiberen er klar for høsting. Ikke nok med det vil hamp produsere 4 ganger mer fiber enn trær kan. Fiberen kan brukes til å produsere tekstiler, tau, lerret, isolasjon og kan erstatte nesten alt som er laget med bomull. Kombinert med hamp masse kan det også erstatte nesten all plast.

Masse

70% av hamp plantens totalvekt består av massen i stilkens indre kjerne. Den kan erstatte papir, gjødsel, jord næring, sement og andre byggematerialer samt plast. Det kan konverteres til drivstoff (etanol, metanol og metangass) gjennom en prosess som heter pyrolyse. I 1941 produserte Henry Ford en eksperimentell bil av “plast” komponert av over 70% cellulosefiber fra hamp. Bilen kunne absorbere 10 ganger mer kraft enn stål uten å bli bulket.

Frø

Hampfrø inneholder nærmere 80% flerumettede fettsyrer og en rekke andre næringsstoffer. Ingen annen plante forsørger med så komplett og lettopptakelig protein som hamp, samt inneholder så perfekt ratio av fettsyrer (alle 9 fettsyrene). Hampfrø kan bli brukt i rå form eller for å produsere sunne oljer. De kan brukes til å produsere høykvalitets kosmetikk samt hud og hårpleie. Det kan brukes til å erstatte meieriprodukter, smør, øl og mange andre mattyper. Her er det også mange medisinske fordeler.